Håll liv i skorna längre

Våra skor får stå ut med en massa stress och slitage vid användning. Vill man att de ska hålla så länge som möjligt gäller det att behandla dem rätt också.

1. Tänk på det som en investering

Billiga skor är inte bara något som håller sämre utan även är sämre för fötterna. Genom att spendera lite mer när man köper skor får man ett par som kan användas längre, speciellt om man sköter dem på rätt sätt. Och på tal om det.

2. Regelbunden vård

Det är en sak att smörja in skorna med fett eller impregneringsmedel när man först börjar använda dem. Men att göra detta regelbundet är något de flesta av oss är betydligt sämre på. Och missar man att göra detta på skor av mocka eller nubuck, som är extra känslig för väta, kommer de inte allt hålla lika länge som de borde. Titta in på en butik som Skolyx för tips på olika redskap och medel som kan användas för att hålla skorna i bättre skick.

3. Växla skor

Att använda samma skor dag ut och dag in är inte det bästa om man vill att skorna ska hålla länge. Det bästa för ett par skor är egentligen att få vila en dag eller två mellan användning. Nu betyder ju detta att man behöver fler skor, men det är nog inte en situation många har något emot till att börja med.

4. Ta av och på rätt

Det snabba sättet att ta på sig skorna är nästan alltid det värsta. Om man inte knyter upp skor, lossar på spännen och liknande när man tar av och på sig skorna kommer man slita mycket mer på materialet än nödvändigt. Dra också åt skosnören innan de hakas runt fästen så håller även de längre. Och det viktigaste av allt är att inte ta av sig skorna genom att trampa ned på hälen med den andra foten.

5. Förvara skorna

När ett par skor inte längre används, som vid säsongsbyte, ska man alltid ställa skorna på en torr plats utan direkt solljus. Och fyll dem gärna med hopknycklat tidningspapper för att dra åt fukt, ta bort odörer och främjar skornas naturliga form.