Doften som en del av din outfit

Ibland är det lätt att glömma bort doftens betydelse för hur vi upplever varandra. Kanske beror det på att vi inte ser den, men den tanken är bedräglig för vårt luktsinne är mycket centralt för vår hjärna när det kommer till framkalla känslor och fatta beslut. Utan ett doftsinne blir vår smaksinne också starkt påverkat. Människan navigerar på doft i överlevnadssyfte, liksom andra djur vädrar vi efter fara. Så parfymer kan ha stor betydelse för hur vi bemöter varandra och vilka känslor som framkallas i nya möten.

Utbudet av parfymer är enormt, det finns mängder av doftvariationer och kvalitéer på parfym, kolla här. Till vardags vill många av oss ha mildare och lättare dofter, inget för anmärkningsvärt, utan snarare något som skapar en känsla av fräschör. Om det står fest på schemat så är många av oss dragna åt tyngre dofter, vi är helt enkelt beredda att ta ut svängarna på ett annat sätt när det är fest. Så vi rekommenderar att försöka skapa en typ av doftgarderob, helt enkelt att se till att i alla fall ha minst två parfymer som du kan variera mellan, gärna fler om du har möjlighet. Tänk dock på att parfymer kan ändra doft och bli dåliga.

Vår rekommendation är att kanske ha 3 parfymer som du varierar mellan. En lättare för vardagar, en tyngre för fest och en blommigare för sommaren. För det är inte någon dum idé att också variera sig lite efter årstider, sommartid är fräscha sportiga dofter något som blir mer naturligt, vintertid är det istället söta dofter som upplevs mer passande. Oavsett hur du vill göra så är det första steget alltid att identifiera vad du tycker om och börja prova dig fram.